Suwalszczyzna – czyli jak odpocząć od gwaru miasta

Suwalszczyzna jest regionem, który większość osób kojarzy z bogactwem jezior i niskimi temperaturami w zimie. Jest to niewątpliwie prawda. Jednak region ten skrywa w sobie wiele pięknych miejsc położonych w cichej i spokojnej okolicy, nieodkrytej jeszcze przez rzesze turystów. Można więc tam odpocząć od gwaru i hałasu miasta w otoczeniu pięknej przyrody, wielokulturowego klimatu oraz pysznej kuchni. Zapraszamy więc do bliższego zapoznana się z tym regionem!

WIELOKULTUROWOŚĆ

Czuć ją na Suwalszczyźnie na każdym wręcz kroku. Jest to bowiem region, który ma bardzo barwne tło historyczne. Dzisiejsza Suwalszczyzna łączy więc w sobie wpływy kulturowe Polski, Litwy oraz Białorusi. Możemy spotkać się z nazwami ulic w obcym nam języku lub pisane cyrylicą. W tym regionie jest to całkiem normalne. Inną oznaką wielokulturowości są świątynie – oprócz świątyń rzymskokatolickich możemy też spotkać te prawosławne.

BAZA NOCLEGOWA

Suwalszczyzna przepełniona jest różnego rodzaju hotelami, pensjonatami czy ośrodkami wypoczynkowymi (spis:http://meteor-turystyka.pl/noclegi,suwalszczyzna,58.html). My jednak polecamy nieco inne rozwiązanie – w regionie tym bardzo prężnie rozwija się agroturystyka. Możemy więc wyjechać na weekend do domku nad jeziorem, wokół którego pasą się krowy i konie, a wszystkie warzywa i owoce rosną na sąsiednim polu. Dla osób, które na co dzień mieszkają w mieście, a wakacje spędzają raczej w kurortach wypoczynkowych, takie rozwiązanie może być nieco ekstrawaganckie. Jednak warto spróbować wyjazdu do gospodarstwa agroturystycznego – pobyt tam jest tani, gospodarze zazwyczaj bardzo gościnni, a wrażenia z pewnością będą niezapomniane.

KUCHNIA REGIONALNA

Będąc na Suwalszczyźnie (informacje: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suwalszczyzna) nie można nie spróbować wielu pysznych tradycyjnych potraw. Są one dość ciężkie i tłuste – tu też widać ślad wielokulturowości. Pierwszą potrawą, którą trzeba skosztować są kartacze. Są to pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem. Danie to pochodzi z Litwy. Kolejna przekąska to również pochodzące z Litwy bliny, czyli grube placki ziemniaczane, które nadziewane są różnego rodzaju farszami – warzywnymi lub mięsnymi. Nie możemy również zapomnieć o babce ziemniaczanej, której w innych regionach Polski nie uświadczymy. Pochodzi ona z Białorusi i jest wykonana z surowych ziemniaków i mięs (następnie jest oczywiście pieczona). Koniecznie musimy pamiętać o deserze – na Suwalszczyźnie bardzo popularny jest sękacz oraz mrowisko. Jak widać, kuchnia tego regionu jest dość ciężka, ale będąc tu na wakacyjnym wyjeździe koniecznie trzeba jej spróbować. Suwalszczyzna jest idealnym miejscem na wakacyjny wypoczynek, weekendowy wyjazd czy jednodniową wycieczkę. Osoby mieszkające w miastach na pewno docenią panującą tu ciszę i spokój. Nie pozostaje nam więc nic innego, jak pakować walizki i wybrać się na podbój Suwalszczyzny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *